labyrint Klaverweide gras 2

Wat is een labyrint? 
Het labyrint is al zo oud als de mensheid zelf. Het komt in vrijwel alle culturen en religies voor. Het heeft in de loop van de tijd heel verschillende vormen aangenomen, mede afhankelijk van het doel waarvoor het werd gebruikt. Een labyrint is niet hetzelfde als een doolhof. De kortste samenvatting van het verschil is: “in een doolhof raak je de weg kwijt” en “in een labyrint vind je de weg”. Het labyrint staat ook wel symbool voor onze levensweg: het verloop van het pad vertoont allerlei kronkels en omwegen. Links de ‘oervorm’ op Kreta gevonden. Rechts de klassieke basisvorm van het labyrint. Deze behoort tot de zogenaamde 'heilige geometrie': grondpatronen met een spirituele dimensie. Deze vormen vinden we veelal in kerken en kathedralen. Een beroemde is die van Chartres.

Wat kan het labyrint voor je doen? 
In psychologische termen is het labyrint een symbool voor het onbewuste. Je betreedt de ruimte in jezelf die zich normaal gesproken bevindt onder de oppervlakte van het dagelijks bewustzijn. Je kunt het labyrint ingaan met een vraag, waarbij je al lopende de inzichten vanzelf op laat borrelen. Je kunt het ook gebruiken als een ritueel, bijvoorbeeld om afscheid te nemen van iets of iemand. Wij hebben de ervaring dat het in stilte lopen van het labyrint met een kleine groep in de werkingskracht vergroot.

Het labyrint als vorm van pelgrimage Vroeger kon niet iedereen het zich veroorloven om naar andere landen te reizen en heilige plekken te bezoeken. Het labyrint was in die tijd een alternatief voor de pelgrimstocht, waarbij de spirituele zoeker op zoek gaat naar zijn ware kern. Bij de pelgrimsweg gaat het om bezinning; om loslaten en inzicht. De weg zelf is het doel. Een labyrint nodigt je uit tot een innerlijke pelgrimage. Als je het labyrint in gaat, laat je de aardse beslommeringen achter je en je opent jezelf voor nieuwe indrukken. Een labyrint stimuleert de rechterhersenhelft, de zetel van je gevoel, creativiteit en intuïtie.

Een korte ‘workshop’ 
Een korte workshop neemt in tijd een dagdeel en heeft een eenvoudige opzet. Na het welkom en eventuele kennismaking volgt een korte introductie, waarna het labyrint kan worden gelopen. Na het lopen is er tijd voor verwerking van je eigen ervaringen die je hebt opgedaan. Tijdens de afsluiting kan de groep de ervaringen eventueel met elkaar delen. Als er voldoende tijd is kan het labyrint desgewenst nog een keer worden gelopen.

Groepsgrootte 
Een groep heeft bij voorkeur een omvang van 6 à 10 personen. Individueel lopen kan ook, maar als je niet bekend bent met het labyrint, dan is een toelichtende inleiding altijd noodzakelijk. Het lopen van het labyrint is ook geschikt om in te passen in bijvoorbeeld een teambijeenkomst, een coachingstraject of retraite.

Kosten 
Wij bieden deze workshop op maat aan. De kosten bepalen we in overleg.

Meer weten? Zie voor de mogelijkheden ervan bij levensvragen: de site van Selma Sevenhuijsen of die van LabyrithWerk Nederland. Meer afbeeldingen en info over typen labyrinten en doolhoven vind je op de twee sites labyrinthos.net en labyrinthsociety.org. En waar ze op de wereld liggen laten ze zien op veriditas.org.

P1040719